2014-11-07

B R Ö Ö

Igår bakade jag bröd för första gången i mitt liv, och det blev gott! 
Ohälsosamt bröd är godast. End of story.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 50 gram jäst
  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • ca 1-2 tsk timjan
  • 2 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl (alt. vetemjöl special)

Instruktioner

  1. Smula ner jäst i en bunke.
  2. Häll i ljummet vatten och rör om.
  3. Oljan hälls i efter jästen lösts upp. Strö ut timjan.
  4. Häll i mjöl och salt (vänta eventuellt med att tillsätta saltet tills du knådat degen en stund för att underlätta bildandet av glutentrådar, vilket är bra för brödets struktur).
  5. Arbeta ihop degen tillräckligt länge för att få den fast och smidig.
  6. Lägg en handduk över och låt jäsa i en halvtimme.
  7. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar och forma dessa till brödlimpor.
  8. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 30-40 minuter. Pensla sedan med vatten.
  9. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka en halvtimme.
200° | 30 min

Ta ut bröden från ugnen och låt dem kallna utan bakduk. Vänta gärna 10-15 minuter innan du börjar skära upp brödet.

//Receptet är från brödrecept.nu

Inga kommentarer: